Hoeken.jpg
Smossen en prossen.jpg
Het kan ook anders.jpg
Buitenstebinnen.jpg
Buiten lijntjes kleuren.jpg
Spelen met lef.jpg
Spelen met niets.jpg

Verkennen van de wereld

Wel of niet in hoeken spelen… Maakt dat nu echt zo een groot verschil? Zeer zeker! De omgeving waarin een kind zich bevindt en de manier waarop een opvang is ingericht hebben een enorme impact op het gedrag van kinderen.
Met speelhoeken creëer je niet enkel een gezellige, huiselijke sfeer, maar zorg je bovendien voor betrokken spel en rust in de leefgroep. Een hoekenwerking creëer je natuurlijk niet op 1, 2, 3. Wat zijn aandachtspunten? Hoe hou je de speelhoeken aantrekkelijk en zorg je ervoor dat ze tegemoet komen aan de interesses van de kinderen? Hoe creëer je een gevarieerd aanbod, waarbinnen alle ervaringsgebieden aan bod komen? … We zoeken het samen uit tijdens deze vorming!

OPTIONEEL: Meteen de daad bij het woord voeren? Indien gewenst, kan aan deze vorming ook een praktijksessie worden toegevoegd, waarin de deelnemers samen met de vormgever de leefruimtes van de eigen opvang onder handen nemen.
Met het beschikbare materiaal, wordt dan geprobeerd om een hoekenwerking te creëren.

 

Boeken

Kinderen staan met hun hele zijn in de wereld,  die ontdekken ze elke dag opnieuw met een grote intensiteit.
Als kinderbegeleider staan we niet altijd stil bij het grote aantal prikkels die kinderen binnen krijgen en bij de tijd die ze nodig hebben om opgedane indrukken te verwerken.

Rustmomenten zijn een must, maar hoe kan je dit nu precies aanpakken bij jonge kinderen? In deze workshop reiken we je een aantal concrete ideeën aan. Door de vorming af te sluiten met een doe-moment, gaan deelnemers bovendien niet met lege handen naar huis!

 

Boeken

Steeds vaker worden binnen de kinderopvang thema’s gebruikt als kapstok voor het activiteitenaanbod. En dat is positief!

‘Kerstmis’, ‘Dieren’, ‘Sinterklaas’, … Het zijn klassiekers die vaak aan bod komen. Hoewel dit leuke thema’s zijn die ongetwijfeld de interesse van kinderen kunnen wekken, lijkt het soms moeilijk om origineel te blijven in het aanbod dat je doet. Hoe zorg je ervoor dat je niet steeds blijft hangen in dezelfde activiteiten? Hoe kom je verder dan kleurplaten en boekjes?

En wat dan indien je die klassiekers toch wat beu bent? Waar kan je inspiratie vinden voor nieuwe, minder voor de hand liggende thema’s, die inspelen op de interesses van het kind?

Tijdens deze vorming reiken we je concrete handvaten aan.

 

Boeken

De wereld buiten zit vol verrassingen en ontdekkingen. Ze is zo anders dan de wereld binnen! Op welke manier kan je deze elementen van buiten naar binnen brengen? Hoe kan je als begeleider momenten creëren waarbij kinderen volop kunnen ontdekken en experimenteren? Welke materialen gebruik je hierbij en hoe speel je in op hun interesses?

Ontdek in deze workshop hoe je met natuurlijke materialen ontdekmomenten creëert en spelimpulsen binnenbrengt.

 

Boeken

Buiten spelen heeft veel voordelen in de ontwikkeling  van  kinderen.

Maar naar buiten trekken betekent ook organisatie en daar kijkt men vaak tegenop.  Hoe maak je van buitenspelen een leuke activiteit en hoe zorg je ervoor dat ook in jouw buitenruimte kinderen optimaal kunnen ontdekken en ontwikkelen?

Hoe kom je los van het typische buitenspelmateriaal?

We gaan hier zowel in op de aankleding van een buitenruimte als de activiteiten die je kan aanbieden.

Boeken

Buiten spelen, binnen spelen… bij alles komen risico’s kijken.  Het verantwoordelijkheidsgevoel over een kind zorgt soms voor een (over)beschermde sfeer waarbij kinderen veel spel – en dus ook leerkansen missen.

Spelen met lef wordt ook wel risicovol spelen genoemd,  Het is spannend, uitdagend en avontuurlijk. Kinderen verleggen hun grenzen en voelen opwinding, spanning. Bovendien zijn ze trots, als ze iets hebben gedaan wat ze eerst niet durfden.
Spelen met lef kan op allerlei manieren, we inspireren je graag met verschillende mogelijkheden.

 

Boeken

Geef kinderen nieuw speelgoed en ze spelen met de doos… Herkenbaar? Kosteloos materiaal heeft een enorme meerwaarde in de praktijk van de kinderopvang. Toch grijpen we nog vaak terug naar het klassieke, plastieken speelgoed. Keukenrolletjes, oud karton, … worden louter gebruikt als knutselmateriaal, terwijl er zo veel meer mogelijk is dan dat. Peuters en baby’s doen niets liever dan hiermee spelen, experimenteren, ... Tijdens deze workshop ontdekken we verschillende soorten kosteloos materiaal en gaan we hier samen mee aan de slag. Je gaat na afloop naar huis met een waslijst aan concrete spelideeën en beschouwt de inhoud van je vuilbak voortaan als een ware inspiratiebron.

 

Boeken